İzmirli doktor ve pilotlar, "Orio" ile organik zeytinyağı pazarında
Hepsi İzmirli, 3'ü kaptan pilot, 1'i doktor, diğeri de mali müşavir olan beş
arkadaş 3 yıl önce birikimlerini organik zeytinyağı üreticiliğine yatırdı. Büyük
şehrin getirdiği yorgunluğu atmak için bir hobi gibi başlayan proje bugün önemli
bir girişim haline geldi.
2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü
Seferberliği Eylem Planı" çerçevesinde, gerek havadaki nem, gerekse toprak
yapısı ve iklim şartları bakımından zeytine çok uygun bir yer olan Karaburun'da,
daha önce tarım yapılmamış yaklaşık 800 dönüm arazide projelerini
başlattıklarını belirten Dr.Alper Demirarslan, ‘arazi işlenerek toprak
analizleri yapıldı ve organik zeytin fideleri dikildi.Ayrıca arazinin içinde
Rumlardan kalma yetişmiş ama gençleştirilmemiş ve delice denen aşılanmamış
zeytin ağaçları vardı. Onların da korunmasına dikkat edildi' dedi.Sulama
konusunda da arazide 1600 tonluk 2 tane büyük havuzlarının bulunduğunu söyleyen
Demirarslan, suyun bu havuzlarda depolanarak damla sulama yöntemiyle arazinin
sulamasını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Karaburun bölgesinde bu projeyle birlikte organik zeytinyağı üretiminin
başlamasına öncü olduklarını belirten Dr. Demirarslan, bölgede birkaçyıl içinde
yaklaşık bir milyon civarında ağaç olacağını ve Karaburun'un Türkiye'nin önemli
organik zeytinyağı üretim merkezlerinden bir haline geleceğini söyledi.
Arazide toplam 17.500 ağaçlarının bulunduğunu , bu yıl bir deneme üretimi
yaparak 2.5 ton ve 0.4 asit değerinde organik zeytinyağı elde ettiklerini
anlatan Demirarslan, ‘erken hasat olduğu için aroması çok yüksek bir yağ ve
artık heryıl artan miktarda ürün elde edilmeye başlanacak.'diye konuştu.
Ağaçlarının hepsine çocuklarına baktıkları gibi baktıklarını ve üretimde de
ısıdan uzak durarak, zeytinlerin toplandıktan sonra birkaç saat içinde soğuk
sıkma yöntemi ile sıkılmasına
önem verdiklerini anlatan Demirarslan, prensiplerinin herhangi bir kimyasal
maddenin arazi sınırları içine girmesine müsaade etmeden, tek bir bahçenin tek
bir yağı biçiminde zeytinyağını doğal yollarla organik olarak üretmek olduğunu
kaydetti.
Türkiye'de zeytin üretiminin ağaç başına yaklaşık 20 kilo olduğunu söyleyen
Demirarslan, ‘Bu oran İspanya'da ağaç başına 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Bizim
de Orio olarak hedefimiz Türkiye'deki bu oranı Avrupa seviyesine çıkarmak ve
Türk zeytinyağının dünyada hakkettiği yere gelmesini sağlamaya yardımcı olmak'
diye konuştu.
Geri Dön
|